Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Jabłka wymieszaj z 1 łyżką cukru i cynamonem. Orzechy pokrusz za pomocą blendera i odłóż. Przy pomocy blendera zmiksuj daktyle z dodatkiem cukru. Umieść je w dużej misce, dodaj oliwę, 50 g miodu oraz jajka i miksuj przez 5 min.
- Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Na koniec dodaj skórkę z cytryny, jabłka i 2/3 orzechów, delikatnie wymieszaj. Blachę do pieczenia (26x18 cm) nasmaruj tłuszczem, przykryj papierem do pieczenia i nasmaruj ponownie.
- Wylej na nią masę i wstaw na 35 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po upieczeniu odstaw na 15 min. W małym rondelku podgrzej resztę miodu z dodatkiem soku z cytryny. Ciasto ponakłuwaj patyczkiem i polej miodem, po czym posyp pozostałymi orzechami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5