Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Zamrożoną ośmiornicę włóż do garnka i zalej 2-3 litrami zimnej wody. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, po czym zmniejsz ogień na średni i gotuj przez 75 min, w międzyczasie obracając ośmiornicę dwa razy. Ugotowaną ośmiornicę wyjmij z garnka, wywar pozostaw. Odkrój macki i pokrój je na kawałki, pokrój także głowę.
- Na dużej patelni podsmaż na oliwie cebulę i seler, po chwili dodaj czosnek (ewentualnie pomidorki), a gdy ten się zarumieni, wlej wino. Gotuj minutę, po czym wsyp ryż, dopraw solą i pieprzem. Wlej porcję wywaru od gotowania ośmiornicy i gotuj mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzaj tę czynność.
- Po 10 minutach dodaj pokrojoną głowę ośmiornicy oraz połowę macek i nadal gotuj, dodając wywar. Kiedy ryż będzie miękki zdejmij risotto z ognia. Dodaj masło i natkę pietruszki, wymieszaj. Podawaj od razu.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5