Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Doradę ułóż na desce, ostrym nożem natnij tuż pod głową i odetnij wierzchni filet od kręgosłupa. Nie odcinaj go całkowicie, pozostaw ok. centymetrowe połączenie z ogonem. Odwróć rybę i to samo zrób z drugiej strony.
- Za pomocą nożyczek odetnij uwolniony kręgosłup od głowy i ogona, tak aby ryba się nie rozpadła. To samo zrób z drugą doradą.
- Ryby ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W miejsce wyciętego kręgosłupa włóż do każdej kulkę z papieru do pieczenia o wielkości pięści. Dorady skrop oliwą i posól. Dookoła ułóż pomidorki koktajlowe i czosnek. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
- W międzyczasie na patelni grillowej podsmaż z obu stron plastry bakłażana i cukinii. Warzywa przełóż do miski, przypraw solą, pieprzem oraz rozmarynem i skrop oliwą. Dodaj upieczone pomidorki, wymieszaj. Upieczone ryby przełóż na talerz. Delikatne wyjmij ze środka (najlepiej szczypcami) kulki papieru. Puste miejsca wypełnij warzywami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5