Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Dorada z pieca z grillowanymi warzywami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Doradę ułóż na desce, ostrym nożem natnij tuż pod głową i odetnij wierzchni filet od kręgosłupa. Nie odcinaj go całkowicie, pozostaw ok. centymetrowe połączenie z ogonem. Odwróć rybę i to samo zrób z drugiej strony.
    2. Za pomocą nożyczek odetnij uwolniony kręgosłup od głowy i ogona, tak aby ryba się nie rozpadła. To samo zrób z drugą doradą.
    3. Ryby ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W miejsce wyciętego kręgosłupa włóż do każdej kulkę z papieru do pieczenia o wielkości pięści. Dorady skrop oliwą i posól. Dookoła ułóż pomidorki koktajlowe i czosnek. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
    4. W międzyczasie na patelni grillowej podsmaż z obu stron plastry bakłażana i cukinii. Warzywa przełóż do miski, przypraw solą, pieprzem oraz rozmarynem i skrop oliwą. Dodaj upieczone pomidorki, wymieszaj. Upieczone ryby przełóż na talerz. Delikatne wyjmij ze środka (najlepiej szczypcami) kulki papieru. Puste miejsca wypełnij warzywami.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów