Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Drożdże rozpuść w 550 ml letniej wody. Dodaj 40 ml oliwy, 1 łyżeczkę soli oraz mąkę i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je, aż będzie gładkie i jednolite.
- Przykryj je na 20 minut folią, po czym podziel na 6 równych części. Z każdej uformuj kulę, posmaruj je oliwą, zapakuj do foliowych torebek śniadaniowych i nie zawiązując ich, wstaw do lodówki na 24 godziny.
- Pomidory zmiksuj z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek, oregano, soli i pieprzu. Gotowe ciasto, nie podsypując mąką, rozciągnij na zimnej blasze na cienki placek. Posmaruj sosem, na wierzchu ułóż plasterki Mozzarelli, szynkę, karczochy, pomidorki i listki bazylii. Piecz 5-8 minut (aż ciasto się zrumieni na brzegach) w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5