Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Do miski włóż mięso, jajko, ser Pecorino, chleb, bułkę tartą, czosnek, paprykę i natkę pietruszki. Przypraw solą i wyrabiaj przez kilka minut jak ciasto, aż masa będzie jednolita. Odstaw do lodówki na 1 godzinę. Następnie uformuj z mięsa pulpety wielkości kurzego jajka.
- Na dużej patelni, na oliwie, podsmaż cebulę. Dodaj zmiksowane pomidory, dopraw solą i pieprzem. W gotującym się sosie ułóż pulpety, patelnię przykryj pokrywką. Po 5 minutach przewróć pulpety na drugą stronę, gotuj w dalszym ciągu na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut.
- Podawaj z makaronem lub polentą.
Gotowanie wcale nie jest dla Ciebie przykrą koniecznością, ale prawdziwie fascynującym zajęciem i wyzwaniem, z którym wciąż chcesz mierzyć się na nowo? Dzięki odkrywaniu kulinarnych smaków świata można się bardzo wiele nauczyć i wcale nie trzeba w tym celu wciąż podróżować – choć oczywiście perspektywa ta wydaje się być kusząca. Lubisz mięso w sosie, ale brakuje Ci pomysłu na to, jak je przyrządzić, aby było niebanalnie i ciekawie? Wypróbuj zatem wyjątkowe pulpety z Mammoli!
Mammola to urokliwa miejscowość we Włoszech, położona w bajecznym regionie Kalabria (znajduje się ona na końcu włoskiego „buta”), zatem będzie to danie w prawdziwie włoskim stylu. Jakie składniki będą potrzebne do jego przygotowania? Bardzo proste i podstawowe, bowiem kuchnia włoska słynie właśnie z prostoty – jej sekret tkwi nie w wykwintności dań, ale w umiejętnym łączeniu produktów.
Do przygotowania niepowtarzalnych pulpetów w sosie pomidorowym potrzebne Ci będą takie składniki jak: mięso mielone, jajko, ser, chleb, bułka tarta, pomidory i przyprawy w odpowiednich proporcjach (sól, pieprz, czosnek, ostra papryka, pietruszka, cebula). W pierwszej kolejności przygotuj mięso. Wymieszaj je dokładnie z odrobiną startego sera, jajkiem, namoczonym chlebem, bułką tartą, czosnkiem, papryką i pietruszką. Następnie przygotuj sos. Zmiksuj pomidory, podsmaż cebulkę na oliwie, dopraw do smaku pieprzem i solą. Do gotującego się sosu dodaj wcześniej uformowane pulpeciki i gotuj przez kilka minut na jednej stronie, następnie przełóż mięso na drugą stronę i ponownie gotuj w sosie (pod przykryciem) przez kolejne kilka minut. Gotowe danie możesz serwować samodzielnie lub np. z makaronem. Smacznego!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5