Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami z opakowania.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż plastry bakłażana. Po usmażeniu odkładaj je na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Plastry pokrój w grube paski.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek, papryczkę oraz bazylię. Dodaj rozdrobnione pomidory, sól oraz pieprz i smaż dalej, aż sos zgęstnieje. Dodaj paski bakłażana, odcedzony makaron oraz rozdrobnioną Ricottę. Podawaj z natką pietruszki.
Chyba nie ma gorszego scenariusza w kuchni niż nuda i brak pomysłu na obiad. Z kompletną bezsilnością i zwątpieniem patrzysz na lodówkę i zaglądasz do szafek w nadziei, iż coś ciekawego przyjdzie Ci do głowy, a tu dalej pustka? Jeśli nie masz ochoty na kolejną odsłonę klasycznej kuchni polskiej, sięgnij do przepisów innych narodów – smacznych, niebanalnych, zdrowych, a do tego prostych i szybkich w przygotowaniu. Właśnie taka jest pasta alla Norma. Co to takiego?
Jak słusznie się domyślasz, jest to danie o włoskich korzeniach. Makaron bavette w kształcie długich, płaskich wstążek (tradycyjnie przygotowywany wyłącznie na bazie wody i pszenicy durum), pyszna Ricotta, nadająca się doskonale zarówno do dań słodkich i wytrawnych, mięsisty bakłażan, aromatyczna bazylia, czosnek, pomidory i przysłowiowa wisienka na torcie, która nadaje całości wyrazistego smaku – papryczka chilli. Brzmi pysznie? Nie zwlekaj więc – przygotuj wspaniałe danie w śródziemnomorskim stylu, szybko i bez trudu, a następnie delektuj się nim do woli!
Ugotuj makaron, pokrój bakłażana w plastry, podsmaż na odrobinie oleju i zdejmij z patelni do wystudzenia. Następnie na kolejnej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią bazylię, czosnek oraz papryczkę chilli. Po chwili dodaj pomidory i przyprawy. Smaż całość, aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodaj usmażone bakłażany (uprzednio pokrój je w plastry), makaron i ser Ricotta. Gotowe danie udekoruj pietruszką tuż przed podaniem. Smacznego!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5