Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kapustę kiszoną posiekaj i umieść w naczyniu żaroodpornym (jeśli jest za słona, wypłucz ją pod bieżącą wodą).
- Musztardę wymieszaj z bulionem (lub wodą), pieprzem, kminkiem i majerankiem.
- Kiełbasę pokrój na grube plastry i wymieszaj z kapustą w żaroodpornym naczyniu. Zalej sosem.
- Cebule pokrój w piórka, posyp nimi kapustę z kiełbasą.
- Wszystko posyp pestkami dyni i wstaw na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Jeśli masz ochotę na swojskie danie, ale nie przychodzi Ci do głowy żaden ciekawy przepis, koniecznie przyrządź białą kiełbasę z kiszoną kapustą. To bardzo klasyczne i wprost idealne połącznie. Niesamowity, wyrazisty smak potrawy jest nie do podrobienia! Jak przygotować rzeczoną kiełbasę z kapustą?
Zacznij od posiekania pół kilograma kiszonej kapusty i umieszczenia jej w naczyniu żaroodpornym. Następnie przygotuj sos na bazie bulionu, musztardy francuskiej i przypraw takich jak kminek, majeranek oraz pieprz. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą aż do połączenia. Przyprawy te nie tylko nadadzą cudownego aromatu potrawie, ale jednocześnie ułatwią trawienie i zapobiegną bólom brzucha oraz wzdęciom.
Pokrój białą kiełbasę w plastry (powinny być grube) i wymieszaj z kapustą. Całość zalej wcześniej przyrządzonym sosem. Wierzch potrawy posyp pokrojoną w piórka cebulą oraz pestkami dyni. Tak przygotowane danie zapiekaj w piekarniku, w 180 st. C, przez 25 minut. Białą kiełbasę pieczoną z kiszoną kapustą możesz podawać samodzielnie lub na przykład z dodatkiem świeżego pieczywa. Sprawdzi się ona wspaniale zarówno jako danie obiadowe, jak i jako kolacja na ciepło w chłodne i ponure wieczory. Smacznego!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5