Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Posiekaj dymkę i natkę pietruszki. Wymieszaj z ćwikłą, śmietaną, jogurtem, solą i pieprzem.
- Potnij papier do pieczenia na kawałki długości ok. 30 cm. Filety podziel na 4 części.
- Na każdym kawałku papieru połóż kawałek suma. Nałóż na niego łyżkę sosu.
- Filety zawiń w papier. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- Podawaj otwierając lekko papiloty.
Czas przygotowania: 45 min
Uwielbiasz ryby, ale nieco przejadły Ci się już „klasyczne” ryby morskie, takie jak makrela, dorsz czy mintaj? Nawet przeplatanie ich z potrawami z ryb rzecznych i jeziornych, jak karp bądź pstrąg, nie wprowadza do Twojego jadłospisu wystarczająco satysfakcjonującego urozmaicenia? Jeśli masz ochotę na prawdziwą rybną rewolucję na talerzu, chcesz czegoś więcej niż standardowego fileta w panierce, serwowanego z frytkami i sałatką, koniecznie sięgnij po fantastyczny przepis na suma zapiekanego w śmietanie z ćwikłą! Jak przygotować te pyszności?
Pomimo tego, że danie to prezentuje się naprawdę okazale (a jeszcze lepiej smakuje!), tak naprawdę jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Śmiało możesz je podać zarówno w ramach rodzinnego obiadu, romantycznej kolacji na ciepło, jak również podczas wykwintnego przyjęcia, na którym z pewnością zbierzesz same pochwały.
Zacznij od przygotowania farszu do ryby. Pokrój drobno świeżą natkę pietruszki oraz pęczek cebulki dymki, a następnie wymieszaj je z jogurtem greckim, śmietaną i ćwikłą. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Każdy z filetów z suma podziel na cztery części. Przygotuj papier do pieczenia – potnij go na niezbyt szerokie kawałki o długości do 30 cm. Na każdym pasku papieru wyłóż plaster ryby, posmaruj go wcześniej zrobionym farszem i zawiń. Tak przygotowane ryby włóż do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, piecz przez 20 minut i… Smacznego!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5