Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Rybę dopraw do smaku solą himalajską, ostrą papryką i curry. Ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia, dodaj imbir i sok z cytryny, po czym odstaw w chłodne miejsce na 30 min. Po upływie tego czasu przykryj pokrywką i wstaw na 30 min do piekarnika rozgrzanego do 140°C. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i masło.
- Dodaj imbir i czosnek, smaż chwilę mieszając, po czym dodaj cebulę, liście laurowe, korę cynamonu, goździki i ziarna kolendry. Smaż kilka minut, a następnie dodaj pomidory i pół szklanki wody. Gotuj kilka minut pod przykryciem. Dopraw do smaku kminem rzymskim, ostrą papryką, kurkumą oraz przyprawą curry i gotuj jeszcze 15 min.
- Odstaw sos, by lekko przestygł, usuń cynamon oraz liście laurowe i zmiksuj. Upieczone filety z dorsza podawaj z sosem oraz soczewicą podgrzaną w oddzielnym garnuszku.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5