Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Przygotuj kaczkę: odetnij szyję i skrzydełka, usuń nadmiar tłuszczu od wewnętrznej strony przy udach. Do środka włóż mandarynki wymieszane z cukrem, przyprawą 5 smaków i papryką oraz ząbki czosnku, imbir i liście laurowe.
- Kaczkę zepnij wykałaczką i odłóż na 2 godz. Wierzch oprósz ostrą papryką. Piecz 1,5 godz. w temperaturze 145°C. Następnie zwiększ temperaturę do 185°C i piecz jeszcze 4 min, aby skórka się przypiekła.
- Z upieczonej kaczki usuń kości, mięso pokrój na mniejsze kawałki. W międzyczasie przygotuj ciasto na placki: mąkę wymieszaj z solą i powoli, cały czas mieszając wlej 100 ml gorącej wody.
- Ciasto wyrób i podziel na części, każdą rozwałkuj na placek o średnicy 15 cm. Placki posmaruj olejem sezamowym i smaż na suchej patelni, po 2 min z każdej strony. Mięso kaczki wraz z porem i ogórkiem zawijaj w gotowe placki. Podawaj z sosem chili.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5