Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Makaron zalej letnią wodą i odstaw na 1,5 godz. Wymieszaj imbir, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę sosu rybnego, sos Sriracha, rozpuszczony olej kokosowy, 1 łyżeczkę cukru i pieprz. Powstałą marynatą natrzyj mięso i odstaw je na 30 min w chłodne miejsce.
- Następnie obsmaż je krótko z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką i wstaw na 60 min do piekarnika rozgrzanego do 155°C. Upieczone mięso podziel na kawałki. Makaron odcedź, następnie wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 3 min.
- Odcedź, przelej zimną wodą i odłóż do miski. Grzyby zalej na 30 min zimną wodą, po czym ugotuj je w tej samej wodzie. Po ugotowaniu przekrój na pół, usuwając twarde końcówki. Do garnuszka wlej 250 wody, ocet, resztę sosu sojowego i rybnego, pozostały cukier i czosnek oraz cebulę.
- Gotuj na małym ogniu ok. 20 min. Ciepłym sosem zalej makaron. Ułóż na nim mięso, dodaj kiełki fasoli, kapustę, ogórka i grzyby. Całość posyp kolendrą i orzeszkami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5