Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, dodaj 1 łyżkę zimnej wody i szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Na patelnię wsyp cukier i rozpuść go na małym ogniu. Jak tylko zmieni się w karmel, dodaj jabłka, cynamon i goździki. Mieszaj, aż karmel połączy się z jabłkami i nie będzie w nim grudek. Odstaw na bok. Trzy czwarte ciasta rozwałkuj na placek grubości 4-5 mm.
- Przy pomocy foremek do tarteletek wytnij krążki, od razu umieść je w foremkach. Do każdej nałóż porcję jabłek. Rozwałkuj resztę ciasta i potnij je w wąskie paski. Udekoruj nimi wierzch tarteletek, układając je w kratkę. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5