Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Warzywa podsmaż na rumiano na połowie masła, przełóż do garnka i zalej bulionem. Gotuj 30 min, po czym dodaj morszczuka. Gotuj jeszcze 10 min. Zupę zblenduj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj ze śmietanką
- Ziemniaki podsmaż na złoty kolor na maśle klarowanym, tak by były miękkie w środku. Na oddzielnej patelni rozgrzej resztę masła i podsmaż na nim krewetki z czosnkiem (po 3 min z każdej strony). Chowder podawaj z ziemniakami, krewetkami, uprażonymi płatkami owsianymi i ziołami.
Czas przygotowania: 60 min
4 porcje
Chowder to wyjątkowo interesująca zupa, która jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni anglosaskiej. Co dokładnie kryje się pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą? Wyśmienita, inna niż wszystkie, zupa rybna! Jeżeli uwielbiasz ryby i owoce morza w każdej postaci, chowder z morszczuka z krewetkami na pewno przypadnie Ci do gustu. Jak przygotować to pyszne danie?
Przepis jest wyjątkowo prosty i szybki w wykonaniu, a bogactwo składników wprost zachwyca. W pierwszej kolejności przygotuj bulion warzywny. Następnie podsmaż na odrobinie masła warzywa – jeden por pokrojony w cienkie plastry, drobno pokrojony seler i pietruszkę, cebule. Całość przełóż do bulionu i gotuj przez pół godziny. Dodaj morszczuka i gotuj przez kolejne 10 minut. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj śmietanę, dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie ziemniaków. Obierz je, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. W oddzielnym naczyniu podsmaż krewetki z pokrojonym w plastry czosnkiem, który nada potrawie wyrazistego, charakterystycznego smaku. Na koniec upraż płatki owsiane. Podawaj zupę krem w towarzystwie podsmażonych krewetek, ziemniaków i płatków, całość obficie oprósz drobno posiekanym, świeżym szczypiorkiem i natką pietruszki. Potrawa prezentuje się znakomicie i jeszcze lepiej smakuje. Smacznego!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5