Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Żelatynę wsyp do rondelka, zalej 50 ml wody i rumem, wymieszaj. Dodaj pokruszoną czekoladę, odstaw na chwilę. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj z mascarpone. Żelatynę z czekoladą rozpuść na małym ogniu i powoli dodawaj do bitej śmietany, stale mieszając. Odstaw do lodówki.
- Jajka utrzyj z cukrem na jasną masę i wymieszaj z mąką, kakao oraz proszkiem do pieczenia. Wylej na dużą blachę wyłożoną posmarowanym tłuszczem papierem do pieczenia. Piecz 10 min w temperaturze 200°C.
- Po upieczeniu wyłóż na kolejny papier, a stary zdejmij z biszkoptu. Przykryj ściereczką aż ostygnie. Biszkopt posmaruj konfiturą i częścią kremu. Wyłóż owoce i zwiń całość w roladę przy pomocy papieru na spodzie.
- Posmaruj pozostałym kremem i posyp wiórkami. Odstaw do lodówki na około 2 godz. Podawaj z ulubionym napojem zimowym, np. naparem z imbiru.
Czas przygotowania: 2,5 godz.
6-8 porcji
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5