Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Do garnka wlej 500 ml wody, dodaj cukier, goździki, cynamon i cytrynę. Zagotuj. Do syropu włóż obrane gruszki i gotuj przez 10 min. Możesz też wykorzystać gotowe gruszki w syropie Nasza Spiżarnia.
- Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Jajka zmiksuj z cukrem, po czym wymieszaj z lekko przestudzoną czekoladą i resztą składników.
- Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia wysmarowanym masłem. Na dno wylej większość ciasta i jedna za drugą ustaw pionowo gruszki. Następnie wlej resztę masy.
- Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C (na dolny poziom). Piecz 35 min. Podawaj z cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 1 godz.
4-6 porcji
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5