Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Oddziel białka od żółtek, białka wstaw do lodówki. Czekoladę rozpuść na kąpieli wodnej i dodaj do żółtek. Dokładnie wymieszaj, by uzyskać jednolitą masę.
- Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę stopniowo dodawaj do masy czekoladowej, bardzo delikatnie mieszając, by nie opadła.
- Na dno każdego pucharku nałóż łyżkę kremu pistacjowego, a następnie masę. Wstaw do lodówki na ok. 3 godz. Podawaj z truflami i cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 25 min + schładzanie
Nie da się ukryć, że większość z nas kocha słodycze. Choć z całą pewnością powinniśmy je spożywać w rozsądnych ilościach, jest przynajmniej kilka takich momentów w roku, kiedy możemy sobie pozwolić na słodką chwilę zapomnienia – nawet, jeśli na co dzień dbamy o linię i ściśle przestrzegamy diety. Urodziny, imieniny, ważna rocznica czy wykwintne przyjęcie organizowane dla rodziny i najbliższych przyjaciół to jednak nie najlepszy czas na zaserwowanie zwykłych ciasteczek i cukierków.
Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich i sprawić im przyjemność, przygotuj wyjątkowy mus czekoladowy z kremem pistacjowym. Jak go wykonać?W pierwszej kolejności oddziel żółtka od białek – te ostatnie tymczasowo umieść w lodówce. Następnie rozpuść czekoladę belgijską w tzw. kąpieli wodnej i wymieszaj dokładnie z żółtkami. Teraz dodaj do białek szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Połącz pianę z masą czekoladową.
Uwaga! Zrób to bardzo powoli i ostrożnie, bo w przeciwnym wypadku piana może opaść. Dno każdego z pucharków wyłóż kremem pistacjowym (1 łyżka na jedną porcję musu), wylej masę czekoladową i schłodź w lodówce (przez około 3 godziny). Gotowy mus czekoladowy podawaj w towarzystwie trufli belgijskich oraz cukru pudru. Smacznego!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5