Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Warzywa (oprócz pora) umyj i pokrój w plastry. Zalej je 2 litrami wody i zagotuj. Na patelni rozgrzej masło i ułóż na nim homary skorupą do dołu. Smaż 5 minut, polewając wierzch roztopionym masłem z patelni. Wyjmij mięso ze szczypiec i ogona homara, skorupy dodaj do gotującego się bulionu, gotuj go 1,5 godz.Na tym samym maśle podsmaż posiekane w kostkę pora i cebulę.
- Gotowy bulion przecedź przez sito, wlej do niego wino i ponownie zagotuj. Dodaj seler naciowy i pomidory, śmietankę i mięso homara. Gotuj 20 minut na małym ogniu. Na koniec zmiksuj na krem i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z posiekaną pietruszką i koperkiem.
Czas przygotowania: 2,5 godz.
4 porcje
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5