Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Perliczkę ponakłuwaj wąskim nożem, w otwory powkładaj kawałki boczku. Natrzyj ją solą i umieść
- w brytfance. Piecz przez 1 godzinę, smarując co chwilę masłem (wykorzystaj w ten sposób 50 g). Podpieczoną perliczkę przetnij na pół.
- W rondelku rozpuść resztę masła, dodaj jałowiec, sok z połowy cytryny, sos od pieczenia mięsa i kilka łyżek wody. Zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Połówki perliczki ponownie umieść w brytfance, zalej sosem, posyp bułką tartą i zapiecz pod przykryciem przez około 10 minut.
- Pod koniec pieczenia na chwilę zdejmij przykrywkę. W międzyczasie przygotuj kaszę. Kaszę zalej w garnku 2,5 szklanki wody, dodaj masło i przykryj przykrywką.
- Gotuj 15-20 minut. Zdejmij z ognia, wymieszaj z koperkiem, słoniną i solą. Odstaw pod przykryciem jeszcze na 10 minut. Perliczkę podawaj z kaszą.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5