Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Drożdże rozpuść w 270 ml letniej wody. Dodaj 25 ml oliwy, sól, mąkę i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je, aż będzie gładkie i jednolite. Ciasto przykryj folią na 20 minut, po czym podziel na 3 równe części. Z każdej uformuj kulę, posmaruj ją oliwą, umieść na tacy i szczelnie przykryj folią spożywczą. Odstaw do lodówki na 24 godziny. Z gotowego ciasta ręcznie formuj placki i układaj je na blasze.
- Natkę pietruszki wymieszaj z czosnkiem i resztą oliwy – mieszanką posmaruj placki. Posyp pomidorkami oraz serem podzielonym na mniejsze kawałki. Na wierzchu ułóż owoce morza i krewetki. Piecz na złoty kolor (5 -7 min) w temperaturze co najmniej 250°C (piekarnik należy dobrze rozgrzać przez 10-15 min)
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5