Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W jabłkach wydrąż otwory wielkości orzecha włoskiego. Wycięte części oczyść z pestek i włóż je do rondelka. Dodaj cukier wanilinowy, orzechy, sok z cytryny i 50 ml wody. Duś ok. 15 minut, aż płyn odparuje. Następnie dodaj ciasteczka. Nadzieniem napełnij jabłka.
- Z mąki, masła, cukru i 1 żółtka zagnieć szybko ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż ją do zamrażalnika na 10 minut.
- Zimne ciasto oprósz mąką i rozwałkuj. Podziel na 4 części, każdym kawałkiem przykryj szczelnie jedno jabłko. Odetnij nadmiar ciasta. Wierzch jabłek posmaruj żółtkiem, posyp cukrem pudrem i cynamonem. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5