Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, ułóż na blasze do pieczenia i oprósz solą. Natrzyj go w środku i na zewnątrz oregano wymieszanym z solą, pieprzem i oliwą. Do wnętrza włóż 1 cebulę podzieloną na cząstki i zwiąż nogi kurczaka sznurkiem. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
- Drugą cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wymieszaj z pomidorami z puszki, marchewką i cukinią. Dopraw solą i pieprzem.
- Kurczaka wyjmij z piekarnika, polej tłuszczem od pieczenia, obłóż warzywami i ponownie wstaw do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 40 minut.
- Kuskus wymieszaj z ziołami. Zalej 500 ml wody z solą i przykryj folią spożywczą. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, rozdrobnij ją widelcem. Kuskus posyp pokruszoną fetą i posiekaną bazylią. Kurczaka podawaj z kaszą kuskus.
Tip: Żeby sprawdzić, czy kurczak jest upieczony, nakłuj go nożem. Wypływający z nacięcia sok powinien być przejrzysty.
4-5 porcji
1 godzina 20 minut
trudne
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5