Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Ziemniaki zalej wodą i gotuj 10 minut do miękkości. Odcedź i rozgnieć widelcem. Dodaj czosnek, ocet oraz sól i pieprz. Do puree wlej powoli 50 ml oliwy, caly czas mieszając, by uzyskać gęstą i kremową konsystencję. Na koniec dodaj szczypiorek.
- Filety z dorsza dopraw solą i pieprzem. Mąkę przesiej do miski. W osobnej misce wymieszaj jajko z zimnym piwem, a następnie, cały czas mieszając, wlej je do mąki. Mieszaj, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek.
- Na patelni rozgrzej 75 ml oliwy. Filety zanurzaj pojedynczo w cieście. Odsącz je z nadmiaru ciasta, obtocz w bułce tartej i ułóż na patelni. Smaż na złoty kolor, po 2 minuty z każdej strony, po czym odłóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Mieszankę sałat wymieszaj z cebulą, częścią oliwek, 2 łyżkami oliwy i octem balsamicznym.
- Rybę podawaj z czosnkowym puree i sałatą, udekorowaną kawałkami pomidora i cytryny, oliwkami oraz natką pietruszki.
4 porcje
40 minut
Średnio trudne
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5