Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Steki posmaruj 1 łyżką oliwy wymieszanej z ziołami śródziemnomorskimi.
- Dobrze umyte ziemniaki zalej wodą, posól i gotuj do miękkości przez ok. 20 minut. Odcedź na sitku i odstaw do wystygnięcia. Następnie obierz je, rozgnieć na puree i wymieszaj z jajkiem, solą i pieprzem. Zagnieć je z mąką, aż do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta. Nie powinno kleić się do rąk.
- Ciasto podziel na porcje wielkości pięści, z każdej z nich uformuj wałek grubości palca, pokrój na 3-centymetrowe kawałki. Oprósz je mąką.
- Na patelni rozgrzej resztę oliwy i dodaj pieczarki. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z kremem z octu balsamicznego.
- Gnocchi wrzucaj partiami do osolonej wody. Gotuj 4 minuty, do momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na patelnię z pieczarkami. Dodaj pesto i suszone pomidory, delikatnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
- Rozgrzej bardzo mocno patelnię grillową. Na dużym ogniu smaż na niej steki, po 1 minucie z każdej strony. Dopraw solą i podawaj z gnocchi, udekorowane świeżą bazylią.
5-6 porcji
1 godzina
trudne
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5