Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj kiełbaski i smaż je na średnim ogniu przez ok. 8 minut, aż będą złotobrązowe. Od czasu do czasu potrząśnij patelnią. Po usmażeniu odłóż je na bok i pokrój na kawałki.
- Na tę samą patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż do miękkości. Dodaj Speck i paprykę, smaż 5 minut. Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat, cukier, krem z octu balsamicznego i sól. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez 15 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- W międzyczasie zagotuj wodę z dodatkiem soli i 1 łyżki oliwy. Wrzuć do niej makaron i gotuj al dente, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z sosem. Dodaj kiełbaski, posyp listkami bazylii, udekoruj wiórkami sera. Podawaj z sałatą.
4 porcje
40 minut
Średnio trudne
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5