Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Mleko ze śmietanką podgrzej w garnku, a następnie dodaj pokruszone amaretti. Dobrze wymieszaj.
- Na rozgrzaną patelnię wsyp połowę cukru. Smaż, aż powstanie karmel. Przelej go następnie do małej prostokątnej foremki, tak by pokrył dno.
- Jajka i żółtka utrzyj przy pomocy miksera z resztą cukru, po czym dodaj kakao, kawę i rum. Ciągle mieszając trzepaczką, powoli dodaj gorące mleko ze śmietanką.
- Masę przelej do foremki z karmelem, a ją wstaw do większej formy wypełnionej 1,5 l ciepłej wody. Piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Gotowy deser wstaw na 2 godziny do lodówki.
4-6 porcji
1 godz. 15 min + 2 godziny schładzania
Łatwe
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5