Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Krewetki obierz, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Połowę skrop łyżeczką soku z cytryny i oliwy, a następnie oprósz solą i pieprzem.
- Awokado przetnij na pół i za pomocą łyżki wybierz miąższ. Skórki odłóż, a miąższ zmiksuj z niezamarynowaną połową krewetek, mascarpone, czosnkiem, resztą soku z cytryny i oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Gotowy mus odstaw do lodówki.
- W międzyczasie podsmaż na patelni zamarynowane krewetki. Skórki z awokado napełnij musem. Udekoruj smażonymi krewetkami i natką pietruszki. Podawaj z pieczywem.
4 porcje
10 minut
Łatwe
Lubisz owoce morza, a jeszcze bardziej uwielbiasz odkrywać nowe połączenia i smaki? Jeśli tak, z całą pewnością przypadnie Ci do gustu taka propozycja jak mus z awokado i krewetkami!
To potrawa, która skradnie serca wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, wyjątkowo smaczna, a do tego wspaniale się prezentuje na talerzu, dlatego bez dwóch zdań sprawdzi się nie tylko jako popołudniowa przekąska, ale także jako gwóźdź programu w czasie eleganckiego obiadu czy innych ważnych uroczystości! Jak ją przyrządzić?
Zacznij od przygotowania krewetek – obierz je, umyj, a następnie dokładnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Podziel krewetki na dwie porcje. Jedną z nich skrop sokiem z cytryny i oliwą, przypraw solą i pieprzem do smaku. Pozostałe krewetki zmiksuj z awokado na gładki mus. W tym celu przetnij owoc na pół (zrób to ostrożnie, aby nie uszkodzić skórki), wybierz miąższ, dodaj wspomniane krewetki, serek mascarpone, oliwę, cytrynę i czosnek – zmiksuj.
Kiedy mus będzie gotowy, rozgrzej patelnię i usmaż na niej pozostałe, wcześniej zamarynowane krewetki. Teraz pozostawione skórki awokado napełnij musem, ułóż na nim krewetki i udekoruj świeżą natką pietruszki. Potrawę możesz serwować z dodatkiem pieczywa. Jej aromat i smak zachwyci i skusi każdego! Smacznego!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5