Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Łopatkę wyjmij z folii, osusz z nadmiaru sosu przy pomocy ręcznika papierowego i pokrój w cienkie plasterki.
- Paprykę nadziej na widelec i opiecz nad płomieniem, by skórka się przypaliła. Tak przygotowaną włóż do torebki foliowej, szczelnie zamknij i odłóż do ostygnięcia. Następnie obierz ją ze skórki i usuń gniazdo nasienne.
- Piady rozłóż na blacie i układaj na nich kolejno plasterki mięsa i sera oraz pozostałe składniki. Zwiń lub złóż dowolnie i wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 175°C.
4 porcje
25 minut
łatwe
Włoska kuchnia kojarzy Ci się głównie ze spaghetti? Jeśli lubisz eksperymenty i nie boisz się nowych smaków, koniecznie wypróbuj przepis na piady z łopatką wieprzową, provolone i pieczoną papryką! Co to takiego? To potrawa jak najbardziej włoska, a dokładniej – pochodząca z regionu Emilia-Romania w północnych Włoszech. Piada jest podawanym na ciepło, cienkim plackiem z mąki pszennej, wypełnionym farszem.
W pierwszej kolejności przygotuj mięso z łopatki wieprzowej – osusz je i pokrój na cienkie plastry. Następnie zajmij się papryką czerwoną. Myślisz, że obranie jej ze skórki jest niemożliwe? Oto prosty sposób! Nabij paprykę na widelec, opiecz nad płomieniem i włóż do torebki foliowej (szczelnie ją zamknij). Kiedy papryka ostygnie, wyciągnij ją z torebki – teraz bez trudu obierzesz ją ze skórki i usuniesz gniazdo nasienne.
Czas na piady. Rozłóż placki na stole i ułóż na nich kolejno takie składniki jak: mięso, ser, papryka, szpinak, posiekana cebulka. Złóż całość – możesz np. złożyć na pół lub zwinąć. Tak przygotowane piady umieść w piekarniku na 10 minut. W tym czasie przygotuj sos. W tym celu dokładnie zmiksuj takie składniki jak: pomidory, czosnek, miód, natka pietruszki, papryka, czerwone pesto, a następnie zagotuj, by sos zgęstniał. Podawaj sos wraz z piadami. Smacznego!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5