Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Pokrojone ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź i przełóż na patelnię z rozgrzaną oliwą (50 ml) z rozmarynem (1 gałązka). Smaż z dodatkiem soli, aż się zrumienią i będą miękkie.
- Dymkom obetnij większość szczypioru, zostawiając tylko 5 cm. Pokrój je wzdłuż na ćwiartki i smaż na maśle, na średnim ogniu, przez 10 minut, aż zmiękną. Dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną rozmarynu.
- Mięso podziel na 100-gramowe kawałki. Każdy przypraw grubo zmielonym pieprzem i zawiń ściśle w plasterek boczku. Następnie obwiąż dookoła sznurkiem, wkładając pod sznurek po pół gałązki rozmarynu. Na koniec posól odsłonięte części mięsa.
- Tak przygotowane mięso obsmaż z obu stron na oliwie z dodatkiem rozmarynu i czosnku. Następnie dolej wino i duś na małym ogniu, obracając od czasu do czasu na drugą stronę. Po kilku minutach, gdy wino odparuje, medaliony będą gotowe.
4 porcje
25 minut
Średnio trudne
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5