Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Cały bób gotuj w nieposolonej wodzie przez 12 minut. Pod koniec gotowania dodaj pół łyżeczki soli. Odcedź, ostudź, a następnie obierz.
- Mąkę zagnieć z jajami i oliwą z oliwek, aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Połowę obranego bobu wymieszaj z ricottą, parmezanem, solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki płat. Na połowie, w równych odstępach, ułóż małe porcje farszu. Powierzchnię wokół farszu przesmaruj wilgotnym pędzelkiem. Złóż ciasto na pół i dociśnij mocno palcami wokół farszu, aby powstały szczelne poduszeczki. Za pomocą specjalnego nożyka lub małej szklanki wytnij pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, w zależności od grubości ciasta.
- Resztę ugotowanego bobu (trochę odłóż do dekoracji) zmiksuj ze śmietanką i czosnkiem, przypraw solą oraz pieprzem i podgrzej w rondelku. Podawaj jako sos do ravioli.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5