Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Cukinię i marchew umieść na sitku, sparz wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia.
- Filet z indyka połóż na folii spożywczej, przykryj drugim arkuszem folii, po czym rozbij, aż powstanie równy płat mięsa. Zdejmij górną folię i przypraw mięso lekko solą oraz pieprzem. Następnie ułóż na nim kolejno marchew, cukinię, plasterki sera, szpinak i plasterki szynki.
- Przy pomocy folii zwiń mięso w roladę i zwiąż ją sznurkiem, tak aby co 3-4 cm mięso było ściśnięte. Na koniec przypraw roladę solą i pieprzem. Pomiędzy sznurki a mięso powkładaj gałązki rozmarynu i tymianku.
- Roladę obsmaż po minucie z każdej strony, podlewając olejem, aby się ładnie zrumieniła. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego, podlej winem, dodaj seler naciowy i 125 ml wody. Przykryj i wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. W połowie pieczenia obróć mięso na drugą stronę
- Upieczone mięso schłodź w lodówce. Do naczynia po pieczeniu mięsa wlej śmietankę, zagotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, po czym zmiksuj, aby powstał sos.
- Mięso podawaj na zimno, pokrojone w plasterki, z dodatkiem sosu.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5