Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W garnku rozgrzej oliwę, dodaj mięso i smaż je na dużym ogniu przez 6-8 minut, aż się przyrumieni z każdej strony. Dopraw je solą, zmniejsz ogień, dodaj liść laurowy, cebulę i marchew. Wlej wino i duś pod przykryciem przez 15 minut.
- Następnie dodaj Chorizo, boczek, bataty, passatę i gałązkę mięty. Zalej całość szklanką gorącej wody i duś kolejne 40 minut. Na koniec dodaj fasolkę i gotuj jeszcze 10 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Przed podaniem usuń liść laurowy i gałązkę mięty. Podawaj z listkami świeżej mięty.
Gulasz to jedno z dań, które doczekało się rozmaitych wersji. Na całym świecie można je spotkać w postaci mniej lub bardziej zbliżonej do tego, co sami znamy. Jego podstawowa formuła składa się z mięsa cielęcego i cebuli. Gdy w Europie popularna stała się papryka, również i ona dołączyła do składu gulaszu jako obowiązkowy element. Obecnie jednak pojawia się w bardziej zróżnicowanych postaciach, choć wciąż jest to danie jednogarnkowe, które kochają gospodarne panie domu.
Gulasz cielęcy to jeden z najprostszych przepisów, jakie można sobie wymarzyć. Jest to szybkie i sycące danie, a do tego zaskakuje smakiem. Potrzebny będzie jeden garnek, w którym trzeba rozgrzać oliwę i dodać mięso pokrojone w kostkę oraz smażyć je przez około 6-8 minut. Następnie można dosypać odrobinę soli i zmniejszyć ogień. Wówczas dodajemy cebulę i marchewkę oraz liść laurowy. Całość zalewamy winem i dusimy pod przykryciem przez kwadrans.
Po tym czasie dodajemy kiełbasę chorizo, boczek i bataty pokrojone w kostkę. Wlewamy passatę i dodajemy odrobinę świeżej mięty. Dolewamy szklankę gorącej wody i dusimy przez następne 40 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową i gotujemy przez 10 minut. Ważne, aby mięso było dostatecznie miękkie.
Zanim podamy gulasz, należy z niego usunąć gałązkę mięty i liście laurowe dodane uprzednio w całości.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5