Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Obrane warzywa oraz łodygi koperku umieść w garnku, zalej ok. 1,5 l wody, dodaj sól, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotuj 50 min, aż do otrzymania wywaru.
- Ryby umyj, zdejmij z nich skórę, obtocz w mące i obsmaż z obu stron na maśle, na złoty kolor. Następnie włóż je do wywaru i gotuj 3-5 min na wolnym ogniu. Flądry ostrożnie wyjmij z wywaru przy pomocy łyżki cedzakowej.
- W oddzielnym rondelku zrób zasmażkę z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki. Wlej 500 ml wywaru i dokładnie rozprowadź, po czym dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek i odrobinę startej skórki z cytryny. Gotowym sosem polej rybę. Podawaj z ziemniakami z wody i koperkiem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5