Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Z podanych składników przygotuj marynatę i zanurz w niej steki. Odstaw je na 2-3 godziny.
- Boczek podsmaż na patelni, następnie dodaj liście laurowe oraz 2 posiekane cebule i smaż, aż będą miękkie. Odstaw do przestygnięcia.
- Ziemniaki i pozostałe cebule zetrzyj na tarce. Dodaj jajka, mąkę, śmietanę, boczek z cebulą, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 1 godz. do piekarnika rozgrzanego do 160°C.
- Grzyby, cebulę i tymianek podsmaż na połowie masła, zalej bulionem i gotuj, aż połowa płynu odparuje. Następnie połącz ze śmietaną wymieszaną z mąką i resztą masła, zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec przecedź.
- Steki smaż na mocno rozgrzanej patelni, po minucie z każdej strony. Po usmażeniu dopraw solą i pieprzem. Podawaj z babką i sosem grzybowym.
Stek, wbrew pozorom, nie jest mięsem trudnym do przyrządzenia. Niezależnie od tego, jaki stopień wysmażenia preferujesz, możesz go osiągnąć bez większych problemów. Sporym problemem jest natomiast ustalenie tego, z czym podać stek. Niektórzy rezygnują z dodatków, inni stawiają na frytki, a jeszcze inni np. na zestaw surówek. Jak zatem przyrządzić stek i z czym go podać? Prawdziwym strzałem w dziesiątkę może się okazać stek w marynacie, serwowany z babką ziemniaczaną! Od czego zacząć?
Oczywiście pierwszym krokiem będzie przygotowanie mięsa, bo musi ono nieco „poleżakować” w marynacie, aby nabrało odpowiedniego smaku i aromatu. W tym celu nasmaruj mięso marynatą na bazie oleju, świeżego tymianku, czosnku i specjalnej przyprawy do mięsa. Odstaw steki do lodówki na nie mniej niż 2 godziny. Teraz czas na babkę ziemniaczaną.
W pierwszej kolejności podsmaż boczek na patelni. Dodaj do niego posiekane cebule i liście laurowe. Po usmażeniu odstaw. Następnie zetrzyj pozostałe cebule i surowe ziemniaki na tarce. Dodaj do nich wcześniej usmażony boczek, śmietanę, jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj całość i tak przygotowaną masę na babkę przełóż do formy. Piecz przez godzinę w 160 st. C w piekarniku.
Kolejnym ważnym elementem dania jest pyszny sos grzybowy. Cebulę, tymianek i grzyby podsmaż na maśle. Po usmażeniu zalej bulionem i gotuj, aż nieco płynu odparuje. Dodaj pozostałe masło, mąkę, śmietanę i zagotuj. Przecedź i dodaj soli oraz pieprzu do smaku.
I na koniec mięso. Smaż je na mocno rozgrzanej patelni – w zupełności powinno wystarczyć po 1 minucie z każdej strony. Pamiętaj, że za bardzo wysmażone zrobią się twarde. Steki podawaj w towarzystwie babki ziemniaczanej, polane sosem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5