Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kaczkę umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, po czym odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
- Na patelni podsmaż boczek, dodaj cebulę i pokrojone grzyby. Duś, aż woda odparuje, a następnie przełóż do dużej miski. Dodaj kaszę gryczaną i natkę pietruszki, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- Kaczkę wypełnij farszem, przełóż do brytfanny i posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz 2 godziny (czas uzależniony jest od wielkości kaczki). Pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę do 180°C. Gdy skórka zacznie się rumienić, posmaruj kaczkę miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i masłem.
- Upieczoną kaczkę przełóż na deskę i podziel na porcje. Podawaj z żurawiną.
Kaczka jest wyjątkowo pysznym i zdrowym mięsem, cechującym się korzystnym profilem kwasów tłuszczowych. Niestety na polskich stołach pojawia się bardzo rzadko albo i wcale. A szkoda, bo ma wiele do zaoferowania. Dawniej, jak powszechnie wiadomo, była jednym z najbardziej podstawowych i najczęściej spożywanych mięs. Kaczka, podobnie zresztą jak inny drób, ma to do siebie, że z powodzeniem może być łączona z najrozmaitszymi produktami. Jedną z bardzo ciekawych i pożywnych propozycji jest kaczka po krakowsku. Jak ją przyrządzić?
Całą kaczkę (około 2 kg) dokładnie umyj, a następnie osusz. Natrzyj ją przyprawami takimi jak majeranek, sól i pieprz. Choć może się to wydawać niesamowite, czasem właśnie takie najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze i najsmaczniejsze! Tak przygotowaną kaczkę odstaw na godzinę.
Teraz czas na przygotowanie farszu. Podsmaż boczek z grzybami i cebulą. Podduś wszystko tak długo, aż odparuje woda. Wymieszaj z wcześniej ugotowaną kaszą gryczaną i posiekaną natką pietruszki. Wypełnij kaczkę farszem i przełóż do naczynia. Nasmaruj mięso olejem i piecz w piekarniku przez 2 godziny w 160 st. C. Aby skóra ładnie się zarumieniła, pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę do 180 st. C. Jednocześnie posmaruj skórę miodem uprzednio wymieszanym z masłem i sokiem z cytryny.
Upieczoną kaczkę serwuj w całości na desce. Pokrój ją dopiero przy gościach, bezpośrednio przed nałożeniem na talerze. Smacznego!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5