Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kaczkę upiecz, kierując się wskazówkami podanymi na opakowaniu. 30 min przed końcem pieczenia wierzch kaczki obłóż plasterkami boczku lub słoniny.
- 500 g ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, i kiedy będą jeszcze ciepłe, przeciśnij przez praskę lub zmiel. Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij z nadmiaru wody nad miską. Odciśnięty płyn ostrożnie odlej, pozostawiając osiadły na dnie krochmal. Wlej go do ziemniaków, dodaj ugotowane ziemniaki, obydwa rodzaje mąki i sól. Wyrób dobrze rękoma, w razie czego dodając więcej mąki ziemniaczanej.
- Cebulę podsmaż na oleju, przestudź, po czym wymieszaj z twarogiem, bryndzą, śmietaną, solą i pieprzem.
- Porcje ciasta rozpłaszcz w dłoni, na środku umieść nadzienie serowe i zawiń brzegi, formując kulkę. Gotuj w osolonej wodzie, 5 minut od momentu wypłynięcia.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5