Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Mięso natrzyj pieprzem, przyprawami (cebulą granulowaną i solą czosnkową) i obsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia i posyp majerankiem.
- Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż czerwoną cebulę, kurki oraz 500 g jabłek pokrojonych w ósemki. Przełóż je do naczynia z mięsem. Całość podlej odrobiną wody, przykryj folią aluminiową i wstaw na 6 godz. do piekarnika rozgrzanego do 120°C. Zdejmij folię i piecz jeszcze 20 min w temperaturze 190°C.
- Na 70 g masła przesmaż białą cebulę i 1 jabłko pokrojone na cząstki z dodatkiem mąki. Wlej czerwone wino, a kiedy odparuje – bulion. Gotuj do uzyskania konsystencji sosu, po czym dopraw miodem i rozmarynem. Zmiksuj i przecedź przez drobne sitko.
- Pozostałe jabłka wydrąż i napełnij kaszanką wymieszaną z orzechami włoskimi. Na każdym jabłku położyć wiórek masła. Zapiekaj 30 min w temperaturze 160°C.
- Upieczone mięso pokrój w plastry i przełóż na talerze wraz z jabłkami i kurkami. Podawaj z jabłkiem z kaszanką, polane sosem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5