Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- 2 jabłka odłóż. Resztę ułóż w brytfance i upiecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
- Do rondelka wlej 100 ml wina i gotuj, aż połowa odparuje. Dodaj miąższ upieczonych jabłek i 50 mlśmietanki. Zagotuj, po czym zmiksuj na gładki mus.
- Seler podsmaż na 50 g masła. Dodaj 100 ml wina i śmietanki, duś przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Minutę przed końcem duszenia dodaj ser, wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Bułkę tartą wymieszaj z 50 g masła oraz orzechami laskowymi. Masę rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu, po czym ułóż na selerze. Całość zapiekaj przez 40 minut w temperaturze 160°C.
- Pokrojonego fenkuła podsmaż na 50 g masła. Dodaj 100 ml wina i duś do momentu, aż odparuje, a fenkuł będzie miękki. Na minutę przed końcem duszenia dodaj jedno, pokrojone na ósemki jabłko. Dopraw świeżym tymiankiem.
- Filety szczupaka dopraw solą i pieprzem. Smaż z obu stron na maśle.
- Ostatnie jabłko zetrzyj na tarce i wyciśnij z niego sok. Wymieszaj go ze 100 ml wina i gotuj, aż 80%płynu wyparuje. Dodaj masło.
- Rybę podawaj na musie jabłkowym, z duszonym fenkułem z jabłkiem i zapiekanką z selera.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5