Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kurczaka w środku i na zewnątrz natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, po czym wstaw do lodówki na 1-2 godz.
- Bułkę namocz w mleku. Cebulę zeszklij na maśle na złoty kolor. Wątróbkę wymieszaj z natką pietruszki, namoczoną w mleku i odciśniętą bułką oraz cebulą. Dodaj sól, pieprz, żółtka i ubite na sztywną pianę białka, dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą. Powstałym farszem wypełnij kurczaka. Otwór zszyj białą nicią.
- Gotowego kurczaka umieść brytfannie wysmarowanej wcześniej masłem. Podlej odrobiną wody, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 1,5 godziny. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz, aż skórka stanie się złocista.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5