Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
W dużym garnku zagotuj 1 l wody. Wrzuć do niej włoszczyznę, trawę cytrynową i imbir, gotuj na małym ogniu ok. 30 min. Dodaj pastę Tom Kha i mleczko kokosowe, dopraw pieprzem, sosem rybnym, sokiem z limonki i cukrem, porządnie wymieszaj. Następnie dodaj do zupy krewetki, a po 10 minutach – cukinię, grzyby mun, pomidorki i pieczarki. Dodaj listki kolendry i gotuj jeszcze ok. 5 min.
Czasem nawet najbardziej niewiarygodne połączenia smaków okazują się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Jeśli więc lubisz eksperymentować i nie boisz się kulinarnych wyzwań, idealną propozycją właśnie dla Ciebie może być zupa kokosowa! To wyjątkowa kombinacja produktów, które na pierwszy rzut oka nie powinny do siebie pasować w żaden sposób. Tymczasem efekt jest oszałamiający! Jak go uzyskać?
Wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Zagotuj 1 litr wody i dodaj do niej włoszczyznę, drobno pokrojony imbir, trawę cytrynową. Gotuj wywar przez około pół godziny. Następnie dodaj sos rybny, cukier, sok z limonki, mleczko kokosowe oraz tajską pastę Tom Kha. Dopraw pieprzem do smaku i całość wymieszaj. Wrzuć krewetki, a po kilku minutach dodaj pieczarki, grzyby mun, pomidory, drobno pokrojoną cukinię i liście kolendry. Gotuj na małym ogniu jeszcze około 5 minut.
Tak przygotowana zupa z całą pewnością zrobi furorę wśród gości na niedzielnym obiedzie, a jej niezwykły, wyrazisty smak i aromat jeszcze na długo pozostanie w ich pamięci. To także świetna propozycja na kolację na ciepło w jesienne i zimowe wieczory, gdy aura zdecydowanie nie sprzyja dobremu samopoczuciu. Odrobina intensywnego koloru i egzotyki na talerzu od razu poprawi humor i doda energii na długi czas!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5