Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Umyte śliwki zalej przegotowaną wodą i zostaw na noc, a następnie zmiksuj. Żeberka natrzyj solą, pieprzem, cząbrem i papryką. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
- Na patelni mocno rozgrzej smalec i zrumień na nim żeberka z obu stron. Przełóż je do rondla, a na smalcu zeszklij cebulę. Cebulę ułóż na żeberkach, zalej zmiksowanymi śliwkami. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 1 godzinę, po czym zdejmij pokrywkę i duś jeszcze chwilę, żeby sos lekko odparował.
- Marchew zalej mlekiem i 200 ml wody, dodaj sól i liście laurowe. Gotuj około 10 minut. Dodaj ziemniaki i gotuj tak długo, aż zaczną się lekko rozpadać. Na małej patelni podpraż na złoto cebulę. Ugotowane ziemniaki i marchew odcedź, wymieszaj z masłem i cebulą, dodaj świeżo mielony pieprzi mieszaj tak, aby rozpadające się ziemniaki obkleiły kawałki marchewki.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5