Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Mięso natrzyj przyprawami oraz miodem i odstaw na kilka godzin do lodówki.
- Cebulę przesmaż na oleju i przełóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj pozostałe składniki. Na wierzchu połóż zamarynowaną cielęcinę. Przykryj pokrywką i wstaw na 1,5 godz. do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Następnie zdejmij pokrywkę i dopiecz około 20 min.
- Orzechy upraż w piekarniku przez 10 minut. Ostudź i posiekaj. Kaszę ugotuj 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Na patelni, na oleju z zalewy krótko podsmaż pokrojone suszone pomidory.
- Dodaj kaszę, orzechy i natkę pietruszki. Dopraw do smaku i smaż ok. 5 min.
- Mięso wyjmij z naczynia i pokrój w plastry. Resztę zawartości naczynia przecedź przez sitko. Otrzymanym sosem polej mięso. Podawaj z sałatką z kaszy gryczanej.
Łopatka cielęca z sosem chlebowym i sałatką z kaszy gryczanej
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5