Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej i wymieszaj z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, cały czas ubijając, dodawaj porcjami wodę (łącznie 4 łyżki) i cukier. Zmniejsz obroty miksera i do ubitych białek dodaj żółtka, a następnie po łyżce mąkę. Miksuj tylko do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przełóż do prostokątnej blachy o wymiarach 22x32 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Upieczone ciasto wystudź i przekrój na dwa blaty.
- Żelatynę rozpuść w 125 ml gorącej wody i ostudź. Śmietanę ubij, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Około 8 łyżek ubitej śmietany odłóż do lodówki (do dekoracji). Resztę połącz z ostudzoną, ale płynną żelatyną i ubij na jednolitą masę.
- Dolny blat ciasta nasącz alkoholem i posmaruj dżemem, a następnie kremem. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij i wyrównaj brzegi.
- Mleko zagotuj w garnuszku, zestaw z ognia i wymieszaj szybko z pokruszoną czekoladą. Polewę lekko przestudź, po czym wylej na ciasto i równomiernie rozprowadź. Gotową wuzetkę wstaw do lodówki na minimum dwie godziny.
Czas przygotowania: 1,5 godz. + 3 godz. schładzania
ILOŚĆ PORCJI: 15-18
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5