Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Grzyby namocz przez noc, po czym gotuj je w tej samej wodzie na małym ogniu przez 15 min. Następnie zmiel je, dodaj jajka i przesmażoną na łyżce oleju cebulę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami, wymieszaj.
- Mięso oczyść z powięzi, natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na godzinę do lodówki.
- Przygotowanym farszem nadziej mięso. Obsmaż je na rozgrzanym oleju, po czym wstaw na 30 min do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Upieczone mięso odstaw na 10 min, by odpoczęło. Pokrój je w plastry.
- Bulwy topinamburu umyj, obierz i wrzuć do zimnej wody, by zapobiec ciemnieniu. Gotuj je w osolonej wodzie przez 15-20 min, a następnie ostudź. Pokrój je w plasterki i ułóż warstwami w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania, przesypując czosnkiem i przyprawami.
- Rosół wymieszaj dobrze ze śmietanką i mąką, by nie było grudek. Zalej zapiekankę, wierzch posyp bułką tartą i serem. Piecz 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż wierzch się ładnie przyrumieni.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5