Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
W podgrzanym mleku rozprowadź pokruszone drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru pudru i 1 łyżeczki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodaj żółtka, cukier puder, sól i przesianą mąkę. Wyrób ciasto, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodaj rozpuszczone przestudzone masło, następnie spirytus oraz cukier wanilinowy i wyrób całość, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość, wyłóż je na blat posypany mąką. Uformuj wałek, pokrój go na ok. 25 części. Każdy kawałek rozpłaszcz na placuszek, nałóż lekko podgrzane powidła i zalep formując kulkę. Ułóż na blacie do wyrośnięcia.
Smaż partiami na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5