Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Sałatka z grillowanych warzyw z marynowanym tofu
Cukinię pokrój wzdłuż na ćwiartki i posmaruj oliwą, papryki przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Smaż warzywa na rozgrzanej patelni - aż zmiękną i się zarumienią, dopraw je lekko solą i pieprzem. Tofu pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj miód, oliwę, sos sojowy do smaku. Na suchej patelni możesz uprażyć orzechy, które lubisz. Dodaj je potem do tofu. Dopraw wszystko szczyptą kurkumy, solą, pieprzem oraz świeżą miętą.
Warzywa wyłóż na talerz, posyp zamarynowanym tofu i ozdób świeżymi ziołami.
Eton mess
Truskawki przełóż do miski, by się lekko rozmroziły. Do miski wsyp cukier i wymieszaj z jogurtem, następnie przełóż do szklaneczek. Na wierzch zetrzyj truskawki na tarce o grubych oczkach. Całość możesz ozdobić miętą.
Muffiny z cukinii
Cukinię pokrój w grubą kostkę, wrzuć do blendera, dodaj oliwę, jajko i szczyptę proszku do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jogurt lub śmietanę, całość zmiksuj. Na koniec dodaj łyżeczkę cukru wanilinowego, szklankę mąki i dokładnie wymieszaj. Gładką masę przełóż do foremek na muffiny i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
*Składniki dodatkowe - spiżarnia
Kilka łyżek oliwy Casa de Azeite
sól Culineo
pieprz Culineo
1 jajko Moja Kurka
1 łyżka miodu Złota Pasieka
1 garść orzechów nerkowca Bakallino
Szczypta kurkumy
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 szklanka mąki Złote Pola
1 ząbek czosnku
Szczypta suszonego tymianku
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5