Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Noodle z kurczakiem
Marynata: do miski wlej oliwę, dodaj czosnek, sos sojowy, ostrą paprykę i miód. Całość dokładnie wymieszaj. Połowę mięsa z kurczaka pokrój na kawałki, i włóż do marynaty. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, lekko przesmaż dodaj kurczaka i smaż razem doprawiając solą i pieprzem aż kurczak będzie gotowy. Paprykę zieloną pokrój w kostkę. Drugą połowę mięsa z kurczaka dopraw solą i pieprzem, nadziej na patyczki do szaszłyków razem z papryką. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw do niego szaszłyki na około 10-12 minut.
Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj cebulę. Dodaj szklankę białego wina. Odparuj wino o połowę i dodaj szpinak. Kiedy szpinak zacznie mięknąć dodaj łyżkę masła. Gdy zmięknie całkowicie dodaj jogurt i odsączony makaron ryżowy. Duś razem przez chwilę, dodaj łyżkę cukru i smaż do momentu, aż cukier się rozpuści.
Na suchej patelni upraż garść orzeszków ziemnych aż nabiorą brązowego koloru. Przełóż makaron na półmisek, ułóż kurczaka, posyp prażonymi orzeszkami, całość udekoruj ziołami.
*Składniki dodatkowe - spiżarnia:
Cebula biała 1 szt.
Czosnek 3 ząbki
Oliwa Casa de Azeite 3 łyżki
Miód Złota Pasieka 1 łyżka
Olej Wyborny Słonecznikowy 2 szklanki
Zielona papryka 1 szt.
Jogurt typu greckiego Tolonis 50g
Sos sojowy 1 łyżka
Białe wino 50 ml
Masło Mleczna Dolina 50g
Cukier Słodka Łyżeczka 1 łyżka
Chilli szczypta
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5