Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Surówka z kapusty
Kapustę przekrój na pół i wykrój głąb, poszatkuj ją i przełóż do miski. Dodaj łyżkę octu winnego i łyżkę oliwy. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, odstaw na kilkanaście minut, by smaki dobrze się połączyły.
Kotlety z indyka z sosem fricasea
Mięso z indyka dopraw solą, pieprzem i cynamonem. Posiekaj zioła i dodaj je do mięsa. Całość dokładanie wymieszaj. Dodaj bułkę tartą. Z mięsnej masy formuj małe kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia polej kotleciki sosem fricasea* .
*Dwa żółtka wymieszane z dwiema łyżkami soku z cytryny.
Konfitura z czerwonej cebuli
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na lekko rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i wrzuć cebulę. Dodaj miód, musztardę oraz garść rodzynek. Smaż wszystko na małym ogniu mieszając co chwilę. Po chwili cebula puści sok i zacznie się dusić we własnym sosie, podlej delikatnie czerwonym winem i duś, aż całość zmięknie, a wino odparuje. Mieszaj delikatnie, aż uzyskasz konsystencję konfitury.
Grzanki
Pieczywo pokrój w kromki, posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem, wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika. Piecz do momentu, aż grzanki będą chrupiące i złociste. Przełóż grzanki na talerz, nałóż na każdą z nich po dużej łyżce konfitury z cebuli oraz kotlety. Na górę połóż kilka listków świeżej bazylii. Podawaj z surówką z białej kapusty.
*Składniki dodatkowe - spiżarnia:
1 łyżka octu najlepiej z czerwonego wina
3 łyżki oliwy Casa de Azeite
sól Culineo
pieprz Culineo
2 żółtka jaj Moja Kurka
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki bułki tartej Pano
szczypta cynamonu
kilka listków mięty
dwie gałązki tymianku
gałązka rozmarynu
olej do smażenia Olej Wyborny
1 łyżka musztardy francuskiej Madero
1 łyżka miodu Złota Pasieka
1 szklanka czerwonego wina
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5