Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Flaczki z pieczarek
Obierz warzywa korzeniowe i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż ją na maśle z łyżką miodu, poczekaj aż cebula delikatnie się skarmelizuje. Dodawaj partiami pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Następnie dodaj starte warzywa i duś wszystko razem przez kilka minut, aż smaki się połączą. Po ok 5 minutach przełóż wszystko do garnka, dodaj pół szklanki wody i szklankę passaty pomidorowej i gotuj razem przez około 10 minut doprawiając do smaku słodką i ostrą papryką, imbirem i majerankiem – tak jak lubisz.
Bagietkę pokrój w średniej grubości kromki, skrop je oliwą i przesmaż na patelni z obu stron. Kiedy grzanki będą już chrupiące, zdejmij je z patelni i natrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.
Wegański sos karmelowy
Na patelnię wsyp szklankę cukru i dolej pół szklanki ciepłej wody. Podgrzewaj wszystko, aż cukier całkowicie się rozpuści i zbrązowieje. Wtedy dodaj dwie szklanki napoju migdałowego, powoli poruszaj patelnią i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia. Jabłka pokrój na ćwiartki, pozbądź się gniazd nasiennych i podpraż je na patelni z dodatkiem łyżki miodu, aż będą miękkie. Gotowy sos karmelowy przełóż do miseczki lub talerza, dodaj uprażone jabłka i jeśli lubisz łyżkę prażonych pestek dyni, migdałów w płatkach lub innych bakalii.
*Składniki dodatkowe - spiżarnia:
2 łyżki masła Mleczna Dolina
2 łyżki miodu Złota Pasieka
1 szklanka cukru Słodka Łyżeczka
1 szklanka passaty pomidorowej Sottile Gusto
sól Culineo
pieprz Culineo
ząbek czosnku
dwa jabłka
szczypta słodkiej papryki Culineo
szczypta ostrej papryki
szczypta imbiru
½ łyżeczki majeranku
łyżka pestek dyni BakaD’Or
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5