Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Burgery dyniowe
Dynia Hokkaido ma jadalną skórę - nie musisz jej obierać. Dlatego przekrój ją na pół, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki i zostaw jeden, a resztę zetrzyj np. w malakserze na drobnych oczkach. Podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju, dopraw do smaku. Pestki dyni wsyp na rozgrzaną patelnię i praż kilka minut, pilnując, żeby się nie przypaliły. Wymieszaj podsmażoną dynię z uprażonymi pestkami, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Ubij pianę z 2 białek i wraz z 2 łyżkami mąki dodaj do masy dyniowej. Delikatnie wymieszaj. Uformuj w dłoniach burgery. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 4-5 minut, a następnie podsmaż ok minuty z każdej strony na patelni.
Bułki przekrój na pół i podpiecz z obu stron na patelni, najlepiej grillowej. Zdejmij, ułóż na każdej po dyniowym burgerze, połóż plaster pomidora i przykryj drugą połówką grillowanej bułki. Podawaj np. z pomidorem w occie winnym.
Deser marchwiowo-owsiany
Marchew i dynię w proporcjach pół na pół zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub w malakserze. Podsmaż, dodaj garść rodzynek. Dodaj łyżkę miodu, łyżkę śmietany i zetrzyj do masy odrobinę skórki z cytryny. Około 100g płatków owsianych wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 5 minut. Masę dyniowo - marchwiową wyłóż do miseczek lub małych szklanek, posyp uprażonymi płatkami owsianymi.
Pomidor w occie winnym
Na małej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. 2 średniej wielkości pomidory pokrojone w ósemki wrzuć na patelnię, kiedy tłuszcz się dobrze rozgrzeje. Dopraw solą i pieprzem, dodaj gałązkę rozmarynu. Zmniejsz ogień i poczekaj, aż pomidory puszczą sok, wówczas dolej odrobinę czerwonego octu winnego i dodaj łyżeczkę musztardy francuskiej. Możesz dosłodzić cukrem lub miodem. Trzymaj na ogniu, delikatnie mieszając, aż woda odparuje, a sos się zredukuje.
Podawaj jako zdrowszą alternatywę dodatku do burgerów.
*Składniki dodatkowe – spiżarnia
pomidory 2 szt.
musztarda francuska Madero– 1 łyżka
rodzynki Bakallino – garstka
cytryna
śmietana Mleczna Dolina– kilka łyżek
czerwony ocet winny
chilli
kurkuma
curry
słodka papryka Culineo
2 jajka Moja Kurka
cukier Słodka Łyżeczka / miód Złota Pasieka
olej do smażenia Olej Wyborny
świeże zioła
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła można z powodzeniem zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5