Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Burgery dyniowe z pomidorami oraz deser marchwiowo-owsiany

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Burgery dyniowe

    Dynia Hokkaido ma jadalną skórę  - nie musisz jej obierać. Dlatego przekrój ją na pół, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki i zostaw jeden, a resztę zetrzyj np. w malakserze na drobnych oczkach. Podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju, dopraw do smaku. Pestki dyni wsyp na rozgrzaną patelnię i praż kilka minut, pilnując, żeby się nie przypaliły. Wymieszaj podsmażoną dynię z uprażonymi pestkami, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Ubij pianę z 2 białek  i wraz z 2 łyżkami mąki dodaj do masy dyniowej. Delikatnie wymieszaj. Uformuj w dłoniach burgery. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 4-5 minut, a następnie podsmaż ok minuty z każdej strony na patelni.

    Bułki przekrój na pół i podpiecz z obu stron na patelni, najlepiej grillowej. Zdejmij, ułóż na każdej po dyniowym burgerze, połóż plaster pomidora i przykryj drugą połówką grillowanej bułki. Podawaj np. z pomidorem w occie winnym.

    Deser marchwiowo-owsiany

    Marchew i dynię w proporcjach pół na pół zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub w malakserze. Podsmaż, dodaj garść rodzynek. Dodaj łyżkę miodu, łyżkę śmietany i zetrzyj do masy odrobinę skórki z cytryny. Około 100g płatków owsianych  wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 5 minut. Masę dyniowo - marchwiową wyłóż do miseczek lub małych szklanek, posyp uprażonymi płatkami owsianymi.

    Pomidor w occie winnym

    Na małej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. 2 średniej wielkości pomidory pokrojone w ósemki wrzuć na patelnię, kiedy tłuszcz się dobrze rozgrzeje. Dopraw solą i pieprzem, dodaj gałązkę rozmarynu. Zmniejsz ogień i poczekaj, aż pomidory  puszczą sok, wówczas dolej odrobinę czerwonego octu winnego i dodaj łyżeczkę musztardy francuskiej. Możesz dosłodzić cukrem lub miodem. Trzymaj na ogniu, delikatnie mieszając, aż woda odparuje, a sos się zredukuje.

    Podawaj jako zdrowszą alternatywę dodatku do burgerów.

     

    *Składniki dodatkowe – spiżarnia

    pomidory 2 szt.

    musztarda francuska Madero– 1 łyżka

    rodzynki Bakallino – garstka

    cytryna

    śmietana Mleczna Dolina– kilka łyżek

    czerwony ocet winny

    chilli

    kurkuma

    curry

    słodka papryka Culineo

    2 jajka Moja Kurka

    cukier Słodka Łyżeczka / miód Złota Pasieka

    olej do smażenia Olej Wyborny

    świeże zioła

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła można z powodzeniem zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów