Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Grillowane warzywa z sosem tzatziki
Jednego bakłażana pokrój w plastry i obficie posól. Połówkę jednej z cukinii odkrój i odłóż na bok – resztę pokrój w plastry, wymieszaj razem z bakłażanem i zamarynuj w skórce cytryny, odrobinie cząbru, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj, a następnie smaż na patelni grillowej do miękkości i zarumienienia się, doprawiając solą i pieprzem. Wyłóż na talerz i podaj z sosem tzatziki.
Tzatziki z cukinią
2-3 łyżki śmietany przełóż do miski, na średniej wielkości oczkach zetrzyj pozostałą cukinię, dopraw do smaku solą, pieprzem, miodem oraz ząbkiem startego czosnku.
Tabbouleh z zapieczoną fetą
Fetę połóż na suchej patelni bądź blaszce, ułóż na niej 3 plastry cytryny, gałązkę rozmarynu, cząber – jeśli lubisz, całość polej oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut, żeby ser się zapiekł.
Kaszę kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Włóż do miseczki. Dodaj 2 łyżki octu z czerwonego wina i odrobinę soli. Wymieszaj z przygotowaną kaszą kuskus i pokrojoną cukinią. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
Wyłóż przygotowaną kaszę na talerz a na wierzchu ułóż zapieczoną fetę.
Mus z bakłażana i białej czekolady
Do rondelka wlej szklankę mleka i dodaj 2 łyżki masła. Drugiego bakłażana obierz i pokrój w dość drobną kostkę, a następnie dodaj do rondla z mlekiem i masłem. Dodaj do całości kilka kostek białej czekolady i gotuj do miękkości bakłażana. Odcedź, przełóż do blendera, a następnie zmiksuj na gładki mus. Przełóż do kokilek, ozdób listkami mięty i kakao.
Składniki dodatkowe - spiżarnia:
Cytryna 1 szt.
Gałązka rozmarynu
Gałązka mięty
Szklanka mleka Mleczna Dolina
2 łyżki masła Mleczna Dolina
Szczypta cząbru
Kilka łyżek oliwy Casa de Azeite
3-4 kostki białej czekolady Magnetic
1 czerwona cebula
2 łyżki octu z czerwonego wina
Łyżka miodu Złota Pasieka
Szczypta kakao Magnetic
1 ząbek czosnku
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5